De geschiedenis van staande bureaus

Verstelbaar bureau

Staande bureaus kennen een verrassende, eeuwenlange geschiedenis. Dat zouden de meeste mensen totaal niet verwachten. Tegenwoordig zijn staande bureaus helemaal in, net als het in hoogte verstelbare bureau. Ergonomische kantoor artikelen worden steeds populairder, om problemen veroorzaakt door zitten af te wenden. De eerste staande bureaus komen uit de 15e eeuw. Leonardo Da Vinci heeft de Mona Lisa staand aan zijn bureau geschilderd, zo schijnt het. Ook meer van zijn radicale ideeën, zoals vliegende auto’s, heeft Da Vinci staand bedacht. In de 18e en 19e eeuw werden staande bureaus meer wijd gebruikt. In 1797 kwam er in Engeland een minister op, die een grote rol heeft gespeeld in de verdere opkomst van het staande kantoormeubilair.

Staande bureaus in Amerika

De eerste prominente Amerikaan die een staand bureau gebruikte was Thomas Jefferson. De auteur van de verklaring van onafhankelijk en de derde Amerikaanse president bestelde zijn staand bureau bij een kastenmaker uit Williamsburg in 18e eeuw. Op dit bureau schijnt hij beroemde architecturale blauwdrukken te hebben getekend. Het schijnt nog steeds in een overheidsgebouw te staan. Donald Rumsfeld stond bijvoorbeeld de hele dag. Dat schijnt, net als de hele dag zitten overigens, ongezond te zijn. Een combinatie is het beste voor de meeste mensen.

Een zittend leven is slecht

In 1858 kwam er een zelfhulp boek uit waarin wordt gesteld dat werknemers het beste de helft van de dag kunnen zitten, en de helft kunnen staan. Daaruit kwam het eerste patent voor een hoogte verstelbaar bureau. Met tandwielen waaraan gedraaid kon worden. Amerika werd steeds verder geïndustrialiseerd, met meer machines, waardoor banen waarbij men de hele dag zit de overhand hebben genomen. Dit typen banen is sinds 1950 met 83 procent toegenomen. We weten wel dat de hele dag zitten slechte gezondheidseffecten heeft, maar er wordt nog verder onderzoek gedaan. Daarom komt het concept ‘hybride werken’, waarbij men de halve dag staat en de halve dag, zit weer op