De kruipruimte isoleren, wat zijn de mogelijkheden?

Voor heel wat woningen geldt dat ze onder de vloer over een zogenaamde kruipruimte beschikken. Het gaat hierbij om een ruimte waar doorgaans heel wat leidingen en buizen zijn gelegen. Op zich hoeft dit uiteraard geen probleem te zijn, ware het niet dat er via deze ruimte heel wat warme lucht de woning kan verlaten. Helaas was het vroeger zo dat er niet voor werd gekozen om deze ruimte te isoleren met alle vervelende gevolgen van dien. De kruipruimte isoleren is tegenwoordig echter iets wat wel degelijk niet zelden gebeurt… en dat is ook niet meer dan terecht. Ben jij dit ook van plan? Dan dien je alvast met zekerheid verder de onderstaande informatie door te nemen. 

Hoe kan je, je kruipruimte isoleren? 

Als jouw huis over een kruipruimte beschikt zal je tot de vaststelling komen dat het altijd een prima keuze is om deze te laten isoleren. Dit omwille van meerdere redenen. Niet alleen kan het isoleren van deze ruimte er namelijk voor zorgen dat het ongedierte drastisch kan worden verminderd, daarnaast zal je tot de vaststelling komen dat je op deze manier ook heel wat warmteverlies en dus ook kosten kan voorkomen. Let wel op, de kruipruimte isoleren kan op twee verschillende manieren gebeuren. Hierbij maken we een onderscheid tussen:

  1. Het isoleren van een toegankelijke kruipruimte;
  2. Het isoleren van een niet toegankelijke kruipruimte;

Niet alleen de manier van werken verschilt tussen beide opties, daarnaast zal je ook tot de vaststelling komen dat de isolatiematerialen waar gebruik van wordt gemaakt verschillen. Dit zijn twee zeer belangrijke aandachtspunten om zeker rekening mee te houden. 

Welke isolatiematerialen kan je ervoor gebruiken?

Voor de kruipruimte isoleren kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van verschillende soorten isolatiematerialen. De mogelijkheden waar we een keuze tussen maken zijn de volgende:

  • PUR-schuim;
  • Isolatieplaten van EPS;
  • Isolatieplaten van PUR;
  • Glaswol of rotswol; 

Ga je opteren voor de realisatie van bodemisolatie in de kruipruimte? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat er daarvoor een keuze kan worden gemaakt tussen de mogelijkheden die je hieronder aantreft:

  • EPS parels of EPS chips;
  • Schelpenisolatie;

Hou er wel rekening mee dat de prijzen tussen de verschillende soorten isolatiematerialen stevig kunnen verschillen. Ook dit is uiteraard een allerminst onbelangrijk aandachtspunt!

Voordelig de kruipruimte isoleren? Dat kan!

De kruipruimte isoleren is dus een karwei wat vandaag de dag in vergelijking met vroeger een flink stuk vaker wordt uitgevoerd. Dit zoals eerder op deze pagina al aangehaald eigenlijk ook helemaal terecht. Het spreekt evenwel voor zich dat het verbouwen van een woning in de praktijk altijd de nodige kosten met zich meebrengt. Veel mensen zijn dan ook op zoek naar efficiënte manieren om deze kosten te kunnen drukken. Ben jij ook één van deze mensen? In dat geval is het zeker interessant om rekening te houden met de bespaartips die je in onderstaand overzicht terug kan vinden:

  1. Tracht altijd een goede vergelijking van de isolatieprijzen uit te voeren; 
  2. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk isolatiematerialen in één keer aankoopt; 

De kruipruimte isoleren is een karwei die je heel wat geld kan besparen, maar jammer genoeg is het zo dat er ook heel wat kosten aan verbonden kunnen zijn. Door goed rekening te houden met de bovenstaande bespaartips kan je er echter voor zorgen dat je heel wat geld kan besparen. 
Mis je na het lezen van dit artikel nog belangrijke informatie? Vraag het dan aan de specialisten van Isolatiespecialist.nl.