De verschillen tussen een donzen dekbed en een wollen dekbed

Je bent van plan om een nieuw dekbed te kopen en je gaat naar de dichtstbijzijnde speciaalzaak om te kijken uit welke soorten dekbedden je kunt kiezen. Daarnaast kun je ook de specialist om advies vragen. Hij of zij kan je precies vertellen wat de voor- en de nadelen tussen de verschillende dekbedden zijn. In dit blog leggen wij je alvast uit wat de verschillen tussen een donzen dekbed en een wollen dekbed is.

De belangrijkste kenmerken van een dekbed

De belangrijkste kenmerken van een goed dekbed is dat het lekker en soepel ligt, dat het dekbed niet al te zwaar weegt en dat het goed kan ventileren. Als je op zoek gaat naar een nieuw en geschikt dekbed kom je tot de ontdekking dat je uit verschillende soorten dekbedden kunt kiezen. Zoals een donzen dekbed, een wollen dekbed of synthetische dekbedden. Daarnaast zijn er ook dekbedden van katoen en bamboe. Het donzen dekbed en het wollen dekbed worden tot op de dag van vandaag het vaakst aangeschaft.

Vochtregulatie van een donzen dekbed en een wollen dekbed

Op het gebied van vochtregulatie presteren een donzen dekbed en een wollen dekbed net zo goed. Een dekbed met een donzen vulling absorbeert vocht ontzettend goed terwijl een wollen dekbed vocht naar de buitenlucht kan transporteren. Voor mensen die ‘s nachts overmatig transpireren wordt vaak wel het wollen dekbed naar voren geschoven als het beste dekbed dat je kunt kopen.

Het verschil in gewicht

Op basis van het gewicht verschillen een wollen en donzen dekbed van elkaar. Een dekbed gevuld met dons is lichter en weegt dus minder dan een wollen dekbed. Dat merk je vooral in het slaapcomfort. Onder dons lig je ook een stuk soepeler en prettiger dan een wollen dekbed. Dat in de basis ook iets stugger is en minder goed om het lijf valt. Het dons is ook beter te draperen dan een dekbed van wol.

Donzen dekbed houdt meer warmte vast dan een wollen dekbed

Een donzen dekbed staat met stip bovenaan als het aankomt op het vasthouden van warmte. Dus in de koude wintermaanden is een dekbed van dons een perfecte keuze. In de zomermaanden wil je juist een dekbed dat goed ventileert. Dit type dekbed kan goed ventileren, maar een wollen dekbed presteert hier net even iets beter in.

Verschil in vulling

Logischerwijs zijn beiden dekbedden op een andere manier gevuld. Een donzen dekbed wordt doorgaan gevuld met ganzen- of eenden dons en een wollen dekbed met schapenwol of andere scheerwollen. Beiden dekbedden worden dus met een natuurlijk product geproduceerd en afgewerkt met bijvoorbeeld katoen.

White Cloudz – Goodmorning!

Prijsverschillen tussen wollen en donzen dekbed

Er is een significant prijsverschil tussen een wollen en een donzen dekbed aanwezig. Dat heeft enerzijds te maken met de prijs van het vulmateriaal. Scheerwol is volop verkrijgbaar terwijl dons van eenden en ganzen iets moeilijker verkrijgbaar zijn. Vooral ganzendons is in vergelijking een schaars product dat dus ook veel duurder is. Daarnaast wordt de prijs ook bepaald door hoe puur het vulmateriaal is en wat de kwaliteit van het dekbed is.