Een kantoor aan huis scheppen

In tegenstelling tot het hoofdkantoor van een bedrijf is een huis ontworpen voor permanente bewoning, een thuisbasis die is ingericht voor comfort, familie en ontspanning. Een kantoor in een huis inpassen betekent de kloof overbruggen tussen meubilair en inrichting waardoor je geconcentreerd en geïnspireerd productief kunt zijn, en meubilair van www.officetopper.com en inrichting die zijn ontworpen voor comfort.

Je kunt proberen om kantoormeubilair in een woon- of slaapkamer te plaatsen, met kleuren en stoffen die ervoor zorgen dat werkmeubilair samengaat met comfort meubilair, maar de beste oplossing is om een aparte ruimte in huis te nemen voor het thuiskantoor; een aparte kamer of hoekje zorgt ervoor dat het doel van die ruimte duidelijk is en niet wordt verward met een ander deel van het huis.

Of verander een logeerkamer in een kantoor aan huis! Plaats een bureau, stoel, dossierkast, boekenkast en alle andere elementen die nodig zijn voor een werkruimte; verwijder alle elementen die in een slaapkamer horen te staan, zoals een bed, dressoir en nachtkastje. Doe de gordijnen open om natuurlijk licht binnen te laten en plaats het bureau en de stoel in het midden van de kamer voor een directiekantoor gevoel.

Gebruik je de woonkamer als kantoor

Als je kinderen hebt, is de ruimte beperkt. De kans is groot dat je geen kantoor aan huis hebt. Maar wat heb je er aan als je de kinderen niet in de gaten kunt houden terwijl je daar zit?

De eenvoudigste manier om thuis te blijven werken als je voor de kleintjes zorgt, is om je ’thuiskantoor’ naar je woonkamer te verplaatsen. En als je toch bezig bent, stel dan een vaste ruimte in, en houd je daaraan. Zo raken je hersenen gewend aan het idee dat deze ruimte bedoeld is om te werken en die ruimte om te ontspannen. Werk bijvoorbeeld niet op maandag vanaf de bank en op dinsdag vanaf de keukentafel; maar probeer jezelf de discipline op te leggen om elke dag op precies dezelfde plek te werken, net als in een gewoon kantoor.

De meubels in het hoofdkantoor van een bedrijf mogen best groot zijn, er is toch geen gebrek aan ruimte. Maar bij een kantoor aan huis moet je denken aan een wat kleiner bureau. Ook de kantoorkast mag best wat handiger van formaat zijn, het meeste kantoorwerk wordt tegenwoordig zonder of met maar weinig papier gedaan.

Het bureau als werktafel

Een werktafel die je ook kunt gebruiken om de kinderen je hobby bij te brengen heeft ook geen extra ladenkast nodig. Een tafel met vier poten en een paar laden net onder het werkblad is handig. Overdag voor het kantoorwerk, en later op de dag kunnen de kinderen aan de andere kant gaan zitten om hun huiswerk te maken.

Op de logeerkamer staat je bureau beter onder het raam. Dat geeft niet alleen natuurlijk licht, je bent ook een beetje afgekeerd van wat er in huis gebeurt, want je zit met je rug naar de deur.

Heb je eerder het oog laten vallen op dat mooie, eikenhouten directiebureau, zet dat dan wel midden in de kamer. Met het daglicht achter je heb je dan wel een goede bureaulamp nodig, want je werkt in je eigen schaduw.