Energie besparen met vloerverwarming, hoe werkt het?

Heerlijk warme voeten hebben als je rondloopt in je woning, dat is een fijn gevoel. Het is ook een van de voordelen van vloerverwarming. Zo zorgt een verwarming in de vloer voor extra comfort, bovendien kun je er zelfs energie mee besparen. Warme voeten en een besparing op je energierekening, wie wil dat nu niet? Maar hoe werkt vloerverwarming precies? En wat zijn de voordelen precies? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je precies weet hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Hoe werkt vloerverwarming?

Bij vloerverwarming lopen er plastic slangen door je vloer waarin warm water wordt rondgepompt. Dit wordt rondgepompt door een vloerverwarmingsunit en deze zit aangesloten op de cv-ketel. De cv-ketel zorgt ervoor dat het water een temperatuur van 80 graden heeft, zodat de radiatoren sneller warm kunnen worden. 80 graden is te hoog voor de verwarming in de vloer en kan juist zorgen voor scheuren in de vloer. De vloerverwarmingsunit zorgt er juist voor dat het water wat in de slangen komt een temperatuur heeft van 40 graden. Dit voorkomt scheuren in de vloer en voor een aangename temperatuur voor je voeten.

Voordelen van een vloerverwarming

Vloerverwarming ligt meestal door de hele kamer heen en wordt gelijkmatig verwarmd. In tegenstelling tot radiatoren, die juist leiden tot koude plekken in de kamer. De verwarming in de vloer zorgt voor een aangename temperatuur in de kamer. Je hoeft zo dus niet flink te stoken voor je woning op temperatuur is, vergeleken met radiatoren is dit voordeliger. Zorg er wel voor dat alles goed geïsoleerd is wanneer je de vloerverwarming legt. Op deze manier kan er geen warmte weglekken in de bodem en kun je genieten van een warm huis. Je kunt ook de watertemperatuur van je cv-ketel lager instellen, zodat je minder gas verbruikt. Soms staat deze namelijk te hoog ingesteld en verbruikt de cv-ketel onnodig gas. Met verwarming in de vloer is dit helemaal niet nodig en zo kun je veel kosten besparen.

Je kunt ook een pompschakelaar laten plaatsen, hiermee kun je makkelijker energie besparen. De verwarmingspomp pompt het warme water rond en verwarmt de vloer. Deze pomp verbruikt energie. Een oudere pomp staat over het algemeen altijd aan en dit is niet altijd nodig. Vooral in de zomermaanden is dit niet nodig en is een pompschakelaar ideaal. Deze zet de pomp alleen aan als het nodig is, zodat je energie kunt besparen.

Langzaam systeem

Vloerverwarming is een langzaam systeem en hier moet je geduld mee hebben. Het kan namelijk lang duren voordat de verwarming daadwerkelijk de vloer opwarmt. Dit is niet echt een nadeel, want je kunt het ook in je voordeel gebruiken. Wanneer je de verwarming in de vloer uitzet, blijft de warmte langer hangen. Op deze manier bespaar je energie en dit is ideaal om je kosten van de energierekening te verminderen. Soms is het verstandig om de verwarming aan te houden, zodat deze niet veel energie nodig heeft om opnieuw op te warmen.