Help ik heb schoorsteen lekkage!

Helaas wonen we in een land waar het vaak regent. Als je huis niet goed is beschermd tegen wind en regen, kan het zomaar zo zijn dat je lekkage krijgt. Dit is natuurlijk niet zo fijn, aangezien het ook de inrichting van je huis kan aantasten. In het ergste geval krijg je ernstige waterschade en hier zit je niet op te wachten. Lekkage in de schoorsteen is een van de meest voorkomende lekkages in huis. Maar waar wordt dit soort lekkage door veroorzaakt en nog belangrijker, hoe los je dit op? Wij zochten het voor je uit.

Oorzaak

Schoorsteen lekkage kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen vormt het daklood en de loodslab rondom de schoorsteen de oorsprong van de lek. Als de loodslab gebarsten is of loslaat, kan het water zo de schouw in naar de beneden lopen. De loodslab dient ter bescherming tussen de onderdelen van het gebouw, zoals de schoorstenen en het dak. Deze zal dus ook eens in de zoveel tijd gecontroleerd moeten worden en wanneer nodig vervangen. Zeker in de winter krijgt het dak veel te verduren. Een schoorsteen slijt dan dus ook sneller.

Zelf lekkage opsporen

Als je zelf de lekkage op wil gaan sporen zul je een aantal stappen moeten ondernemen. Als eerste zul je op het dak moeten klimmen om te zien waar de lek vandaan komt. Controleer vervolgens het voegwerk. Zie je bijvoorbeeld gaten of scheuren? Grote kans dat de lek dan daar vandaan komt. Check ook het metselwerk of daar scheuren in zitten. Als je echt niet kan herleiden waar de lek vandaan komt, kun je hulp inschakelen van een specialist. Zij komen bij je langs en kunnen meestal precies zien waar de lekkage vandaan komt. Het voordeel is dat zij ook meteen een afspraak met je kunnen maken om de lek te repareren.