Hier moet je op letten als je gaat kijken naar houten eettafels

Wil je kiezen voor een nieuwe eettafel? En heb je de voorkeur voor een eettafel die tijdloos is? Kijk dan bij de houten eettafels. Een houten eettafel past namelijk bij ieder interieur, is tijdloos, kan je zelf samenstellen en is vaak ook nog heel duurzaam. 

Wil je een beperkte of onbewerkte tafel? 

De belangrijkste vraag als je gaat kijken naar houten eettafels is of je een bewerkte of een onbewerkte tafel wil. De trend is om voor een onbewerkte tafel te kiezen en zo de ruwheid van de natuur in huis te halen. Maar iedereen heeft natuurlijk zijn persoonlijke voorkeur. Onbewerkt hout geeft een natuurlijke en warme uitstraling weer, maar het is wel gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Je ziet sneller kringen en vlekken op de tafel verschijnen, maar voor de één is dat juist mooi en een teken van een warm huis terwijl een ander liever een bewerkte tafel heeft die beter beschermd is. 

Welk soort hout kies je als je kijkt naar houten eettafels? 

Als je op zoek gaat naar een nieuwe houten eettafel dan kom je ook voor de vraag te staan welk hout je wilt als basis. Er zijn veel populaire soorten, zoals teak, mango en eiken. Belangrijk bij deze vraag is om je af te vragen hoe intensief de tafel gebruikt zal gaan worden. Als je wilt gaan voor makkelijk in onderhoud, sterk en kwalitatief goed hout dan is teak een goede keuze. Kies je voor eiken dan heb je een eettafel die slijtvaster en duurzamer is, maar vaak ook een groter budget nodig heeft. Dit type hout groeit langzaam waardoor het langer duurt voordat er een meubel van geproduceerd kan worden, maar dat geeft hem ook zijn stevigheid. 

Mango als houtsoort is de laatste jaren steeds populairder geworden en heeft een vrij oneffen en druk patroon. Het behoeft weinig onderhoud, is sierlijk en heeft altijd een gele ondertoon. Hierdoor is niet iedereen weg van dit type hout. 

Houten eettafels zijn te koop in verschillende vormen

Elk huis is anders en zo is het ook nodig om een passende vorm uit te zoeken. Houten eettafels kan je dan ook in verschillende vormen aanschaffen, zoals rechthoekig, vierkant, rond en ovaal. Maar ook de hoogte is van belang, want sommigen vinden een lage eettafel in verhouding fijner terwijl anderen juist een hele hoge eettafel willen. Hou in deze keuze ook rekening met de type stoelen die je aan wilt schuiven, want anders dan kan je bijvoorbeeld niet goed aanschuiven als de tafel te laag is of de stoel te hoog. 

Houten eettafels heb je dus in veel verschillende soorten en maten. Als je op zoek gaat naar een nieuw exemplaar dan zijn er een aantal keuzes die je moet maken. Je kan deze keuzes het beste maken als je kijkt naar je gezin en de mate waarin je de eettafel gebruikt. Op basis daarvan kan je het beste kiezen voor houtsoort, bewerkt of onbewerkt en de vorm van de tafel. 

Overtuigd? Bekijk dan direct het volledige assortiment op Tulmans.nl!