Hoe installeer ik mijn sedummatten?

4 groendak

Het installeren van sedum matten is niet zo 1-2-3 gedaan, maar vergt nog wat inspanning. Het is dus verstandig om voorafgaand aan het plaatsen van deze lagen goed onderzoek te doen naar wat je precies op je dak installeert. Je kunt er ook goed aan doen om het te laten installeren door een kenner, zodat er geen fouten worden gemaakt. Toch liever zelf doen? Dan lees je hieronder in welke stappen het gedaan moet worden.

Het plaatsen van de eerste twee matten op je sedumdak

Wanneer je ervoor kiest om sedum van groendaktotaal te laten plaatsen op je dak, dan zal je hier goed onderzoek voor moeten doen. Je kunt namelijk niet zomaar deze matten uitrollen op je dak. Wanneer je gaat voor een succesvol sedumdak, zal je een zorgvuldige opbouw moeten doen. Dit bestaat uit vijf lagen. Ten eerste dien je het dak beschermvlies te laten plaatsen. Dit is een vlies dat nodig is als bescherming voor je dakleer. Dit beschermt tegen het uitzetten en krimpen van je dakleer. Hierdoor blijft het onderdak waterdicht en zal je geen last hebben van waterschade. Wanneer deze laag is geplaatst, kan de drainagelaag worden geplaatst. Dit is een laag dat eventueel overtollig regenwater wat op je sedummatten light afvoert. Hierdoor wordt je dak niet te zwaar.

We zijn nog niet klaar! Er komen nog drie lagen op je sedumdak

Nadat deze twee lagen geïnstalleerd zijn is het de beurt aan de volgende lagen. Hierna wordt het wortelwerend filtervlies geplaatst. Dit is een vlies dat de drainagelaag beschermt tegen verstopping. Deze kan namelijk verstoppen wanneer voedings deeltjes ophopen. Het zorgt er ook voor dat er geen wortelgroei ontstaat in je afvoersysteem. Hierboven op wordt de substraatlaag geplaatst, wat een laag is dat de vegetatie op jouw groendak voeding, zuurstof en water geeft. Hiernaast zorgt deze laag ervoor dat de plantjes op je groendak wortel kunnen schieten. Bovenop deze vier lagen plaats je vervolgens de gewenste laag, namelijk de vegetatielaag. Dit is de laag die de vetplantjes bevat. Deze kun je in de vorm van sedummatten plaatsen bovenop de substraatlaag.