Hoe legionella te bestrijden

legionella bestrijden

Besmet raken met de legionella bacterie is geen pretje, en kan serieuze klachten opleveren. De legionellabacterie groeit in water dat een temperatuur heeft tussen de 20 en 50 graden Celsius. Dit kan dus bijvoorbeeld het water in uw leidingen zijn. Maar hoe kunnen wij deze legionella bestrijden? Hieronder lees je daar meer over.

legionella bestrijden

Doorspoelen

Een makkelijke manier om legionella bestrijden is door de leidingen door te spoelen. Laat de kranen en douche koppen even doorspoelen zodat de legionella door het water uit wordt gespoeld. Deze manier van bestrijding wordt geadviseerd nadat je voor een langere tijd geen water hebt gebruikt vanuit die leiding. Bijvoorbeeld nadat je 3 weken op vakantie bent geweest. Dit is echter een hele simpele vorm van bestrijding, en werkt vaak maar gedeeltelijk, er kunnen nog steeds bacteriën achterblijven in de leidingen. Naast verwijdering is dit veruit ook de beste manier om het ontstaan van de legionella bacterie in uw leidingen te voorkomen.

Thermische verwijdering

Werkt de hierboven vermeldde manier niet om de legionella bacterie te verwijderen? Dan moet er een gespecialiseerd bedrijf bij komen kijken. De eerste stap die deze bedrijven doen is om te kijken en te analyseren waar de legionella bacterie zich het meeste ophoopt. Omdat de legionella bacterie het liefst tussen temperaturen van 20 tot 50 graden Celsius is zijn dit vaak specifieke plekken. Nadat de legionella bacterie is vastgesteld gaat het bedrijf aan de slag om deze ook daadwerkelijk te verwijderen. Dit doen ze vaak door thermische verwijdering. Hierbij laten ze water van meer dan 60 graden Celsius door de leidingen lopen. Als het water deze temperatuur of hoger heeft gaat de legionella bacterie dood. Hierna voert het bedrijf natuurlijk nog een check uit om te kijken of de bacterie toch nog aanwezig is. In de meeste gevallen is dit niet zo en is het geslaagd. Zo niet, dan zal het bedrijf deze handelingen nog een keer te herhalen, eventueel met nog heter water. Door deze methode wordt de legionella bacterie dus uiteindelijk volledig verwijderd, en bent u legionella-vrij.