Hoe onderhoud je houten meubels?

Vrijwel iedereen heeft wel houten meubels in huis. Erg mooi, maar het is ook fijn als je weet hoe je deze meubels moet onderhouden. Je wilt natuurlijk dat je meubels er zo goed mogelijk uit blijven zien, ook over 10 jaar. Hoe onderhoud je houten meubels dan precies? In dit artikel vind je hier wat handige tips voor.

Wat voor hout is het?

Het is goed om te weten met welke houtsoort je eigenlijk te maken hebt. Er zijn ontzettend veel soorten hout, waardoor het soms lastig is om de houtsoort te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan beukenhout, eikenhout, teakhout, kersenhout, vurenhout of grenenhout. Niet ieder type hout is even duurzaam en sommige soorten zijn beter bestand tegen bijvoorbeeld kromtrekken dan andere soorten.

Creëer de juiste omstandigheden

Er zijn bepaalde omstandigheden waardoor hout een langere levensduur krijgt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de luchtvochtigheid in het huis op peil houdt, door middel van waterbakjes aan je verwarming. Ook is het goed om de temperatuur constant te houden. Kijk ook uit met licht, door licht kan hout verkleuren.

Verzorg je houten meubels goed

Of het nu om een houten tafel, houten badkamermeubels van mastello.nl of een houten stoel gaat; je kunt je houten meubels maar het beste zo goed mogelijk verzorgen. Zet ze af en toe in de was of verzorg ze op een andere manier. Er zijn verschillende methoden voor het behandelen van hout. De wijze waarop je dit doet hangt af van de houtsoort. Je kunt je meubels bijvoorbeeld boenen, in de was zetten of behandelen met olie. 

Ligt er veel stof op je meubels? Dan kun je dit wegwerken met behulp van appelazijn. Het komt ook wel voor dat een houten tafel plakt. Dit komt door de lak en het enige dat je hiertegen kunt doen is de tafel schuren.