Lichtkoepels en hun voordelen

Basic lichtkoepel

Op zoek naar een manier om uw huis op te fleuren en een opvallend accent toe te voegen aan binnenruimtes? Lichtkoepels kunnen het antwoord zijn. Een goed gebouwde lichtkoepel doet meer dan alleen daglicht toevoegen aan donkere ruimtes. Lees verder om te leren hoe u de juiste lichtkoepel voor uw huis kiest en ze uw leefruimte kunnen verbeteren.

Een lichtkoepel kiezen


Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten koepels beschikbaar in alle soorten en maten. Afhankelijk van uw behoeften, ziet u echter meestal een paar populaire variëteiten:

Vaste lichtkoepels zijn de eenvoudigste optie voor een lichtkoepel. Een vaste lichtkoepel kan niet worden geopend – het voegt eenvoudig licht en visuele aantrekkingskracht toe aan het interieur van uw huis.

Geventileerde lichtkoepels zijn enorm populair bij huiseigenaren. Ze zien eruit als vaste lichtkoepels, maar ze kunnen aan één uiteinde openen om de luchtstroom te verbeteren en ingesloten warmte af te geven. Veel geventileerde lichtkoepels maken gebruik van motoren op zonne-energie voor energie-efficiëntie en om te voorkomen dat bedrading aan uw huis wordt toegevoegd.

Lichtkoepel met opstandZonnetunnels zijn kleine, ronde lichtkoepels die reflecterende buizen gebruiken om zonlicht in binnenruimtes in uw huis te “tunnelen”.

Er zijn ook lichtkoepels die volledig kunnen worden geopend om vluchtwegen te bieden. Ze worden over het algemeen alleen gebruikt in ruimtes zoals garages.

Op het dak gemonteerde lichtkoepels worden in het dak zelf gemonteerd. Ze zijn vaak sneller te installeren dan dakramen, maar ze komen alleen in bepaalde maten en passen mogelijk niet bij elke dakopening.

Voordelen van een lichtkoepel


Lichtkoepels brengen natuurlijk licht binnen. Een van de grootste voordelen van een lichtkoepel is ook het gemakkelijkst te zien. Ze brengen natuurlijk zonlicht in uw huis, zelfs in gebieden ver van ramen of deuren.

Natuurlijk licht heeft veel voordelen, van het verstrekken van de broodnodige vitamine D tot het verbeteren van uw humeur en concentratie. Met andere woorden, het openen van uw huis voor meer zonlicht maakt uw huis niet alleen helderder. Het kan je geest ook helderder maken.

Lichtkoepels verbeteren de energie-efficiëntie


Als u zich zorgen maakt over uw ecologische voetafdruk, kan een lichtkoepel een ​​geweldige manier zijn om het energieverbruik van uw huis te verminderen. Een goed ontworpen lichtkoepel of zonnetunnel kan de zonnestralen de hele dag door opvangen en een kamer verlichten zonder stroom te gebruiken. Bovendien hebben veel ze ingebouwde jaloezieën en tinten, zodat u het lichtniveau naar uw voorkeur kunt regelen. Sommige lichtkoepels werken zelfs op zonne-energie, zodat u de zonwering en ventilatieopeningen kunt bedienen zonder verbinding te maken met uw stroomleidingen.

Moderne lichtkoepels helpen ook de thermische overdracht te verminderen met verbeterde luchtbarrières tussen ruiten en UV-reflecterende coatings aan de buitenkant. Zelfs de gordijnen helpen bij het creëren van een thermische barrière die de temperatuur in uw huis houdt waar u ze wilt.

Basic lichtkoepel

Lichtkoepels verbeteren de thuisluchtstroom


Een ander voordeel van lichtkoepels is dat ze de ventilatie en luchtstroom in uw huis verbeteren zonder te vertrouwen op energie-inefficiënte airconditionings eenheden of omvangrijke ventilatoren. Het openen van uw lichtkoepel laat buitenlucht toe, net als een raam. En omdat ze hoger zijn geplaatst, zijn ze uitstekend in het verwijderen van rook uit een keuken, stoom uit een badkamer of muffe lucht uit elke kamer in het huis.

Lichtkoepels helpen ook om uw huis koeler te houden als het warm weer is. Door uw raam op warme dagen te openen, creëert u een schoorsteeneffect dat warme lucht uit het huis trekt. Koelere lucht wordt vervolgens van onderen naar binnen getrokken om deze te vervangen, waardoor uw binnentemperaturen laag blijven zonder de airco aan te zetten.

Lichtkoepels zijn privacy vriendelijk

De ventilatie en luchtstroom in uw huis verbeteren zonder te vertrouwen op energie-inefficiënte airconditionings eenheden of omvangrijke ventilatoren. Het openen van uw lichtkoepel laat buitenlucht toe, net als een raam. En omdat ze hoger zijn geplaatst, zijn ze uitstekend in het verwijderen van rook uit een keuken, stoom uit een badkamer of muffe lucht uit elke kamer in het huis.

Lichtkoepels helpen ook om uw huis koeler te houden als het warm weer is. Door uw raam op warme dagen te openen, creëert u een schoorsteeneffect dat warme lucht uit het huis trekt. Koelere lucht wordt vervolgens van onderen naar binnen getrokken om deze te vervangen, waardoor uw binnentemperaturen laag blijven zonder de airco aan te zetten.


In steden en buitenwijken is het gebruikelijk dat huizen steeds dichterbij elkaar worden gebouwd. Dit kan het moeilijk maken om voldoende natuurlijk licht door de ramen te krijgen. Het kan ook problemen veroorzaken bij het in evenwicht brengen van de behoefte aan licht met de behoefte aan privacy – vooral in de slaapkamer of badkamer.

Dakramen zijn een perfecte oplossing voor dit probleem. Door natuurlijk licht door het dak te laten, kan een koepel in het dak elke ruimte opfleuren en een aangename sfeer creëren zonder de privacy in gevaar te brengen. U kunt jaloezieën op uw lichtkoepels installeren voor verbeterde privacy of zonnetunnels gebruiken om indirect zonlicht binnen te brengen.