Met deze materialen kan je je dak isoleren

Dakisolatie is een goede manier om je woning te verduurzamen. Daarnaast kan het het klimaat van je woning een stuk aangenamer maken én kan je er een heleboel mee besparen op je energierekening. Er zijn verschillende isolatiematerialen voor je dak, die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben. Welke het meest geschikt is voor jouw dak, is afhankelijk van jouw specifieke situatie. In deze blog lees welke opties je allemaal hebt in termen van isolatiemateriaal en de precieze kenmerken van elk soort materiaal. Kijk hier voor meer informatie over het isoleren van je schuine dak met Dakisolatie-advies!

Minerale wol

Onder de categorie minerale wol vallen onder andere glas- en steenwol. Omdat het gaat om flexibele isolatie, is het uitermate geschikt voor gebruik op hellende daken. Naast de goede thermische isolatie die minerale wol biedt, werkt het ook nog eens geluiddempend en is het onbrandbaar. Het nadeel van dit type materiaal is dat het vaak dik is, waardoor het bijvoorbeeld minder geschikt is voor het isoleren van kleine zolders, omdat het dan tot relatief veel ruimteverlies kan leiden.

Kunststof isolatie

Je kan je woning isoleren met kunststof in de vorm van bijvoorbeeld PIR, PUR, EPS of XPS. Kunststof isolatie heeft als grote voordeel dat het licht is en goed bestand is tegen vocht. Dit type isolatiemateriaal wordt meestal geleverd in de vorm van platen. Hierdoor is het aanbrengen eenvoudig, maar het is in tegenstelling tot minerale wol niet erg flexibel. Daarom kan het alleen gebruikt worden op daken met een plat oppervlak. 

Ecologische isolatie

Ten slotte is er ook nog ecologische isolatie. Het gaat hierbij om materialen zoals schapenwol, kurk of hennep. Dit is vaak niet de meest goedkope optie, maar wel de meest milieuvriendelijke optie. Alle ecologische isolatiematerialen hebben namelijk gemeen dat ze gerecycled zijn of kunnen worden. Meestal gaat het ook om restproducten uit de industrie.