Strakke keukens: 3 tips voor symmetrie en minimalisme

Strakke keukens krijgen vaak de kritiek sfeerloos en koud te zijn. Maar omdat ze minimalistisch en symmetrisch zijn ingericht, en omdat alles zo strak en leeg mogelijk is, stralen ze ook het gevoel uit van rust en kalmte. Er zijn verschillende manieren waarop deze keukens dat gevoel opwekken en waarom ze dan ook zo in trek zijn bij woningeigenaren momenteel. Als jij geïnteresseerd bent in een strakke keuken, dan wil je vast weten hoe je dat uiterlijk kunt realiseren. Daarom vind je hier 3 tips waarmee jij dezelfde rust en symmetrie creëert in jouw keuken waar andere strakke keukens zo bekend om staan.

  1. Strakke keukens hebben weinig naden en geen rondingen

Het eerste wat je doet is om naden en rondingen te verwijderen. Het is niet mogelijk om alle naden weg te werken, maar deze zijn in strakke keukens nauwelijks zichtbaar. Apparaten en kasten zijn onzichtbaar weggewerkt en het is bijna alsof deze een ononderbroken geheel vormen. Daarom hebben deze keukens vaak ook geen grepen, zodat de oppervlakken niet worden onderbroken. Er zijn geen rondingen zichtbaar, niet langs de randen van de kasten en ook niet op de fronten zelf. Op die manier komt de keuken automatisch strakker en symmetrischer over.

  1. Kunststof en hoogglans afwerking

Kunststof is een materiaal dat steeds meer aan populariteit wint en dat nu ook regelmatig in keukens wordt verwerkt. Het voordeel van kunststof is dat het bijzonder veelzijdig is en tegelijkertijd ook erg goed betaalbaar. Kies voor een hoogglans afwerking, voor een nog vlekkelozer uiterlijk. Kunststof kan in elke kleur worden uitgevoerd en daarom zie je vaak zwarte en witte hoogglans strakke keukens, maar ook donkerrood, groen en zelfs oranje is geen probleem. Kunststof is hygiënisch, gemakkelijk schoon te houden en perfect voor deze gelegenheid.

  1. Een lege en open inrichting

Een laatste manier om strakke keukens te creëren is door deze niet te vol te zetten. Het idee is dat deze open blijft. Heb je weinig ruimte, dan is een hoekkeuken een ideale manier om deze openheid te behouden en de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Heb je een open keuken die grenst aan je woonkamer, dan is een kookeiland een uitstekende keuze. Aan de ene kant zorg je dan voor afscheiding en aan de andere kant blijft degene in de keuken betrokken bij wat er zich in de woonkamer afspeelt. Overweeg je kookplaat in het kookeiland te plaatsen en je bent als je kookt nog steeds nauw betrokken bij de rest van het woongedeelte.

Er is weinig niet mogelijk

Als je je aan deze regels houdt, dan gaat er een wereld voor je open. Er is met strakke keukens namelijk wat betreft kleur en materiaal bijzonder veel mogelijk. Het beste spreek je met een specialist over wat je nodig hebt en hoe je dat wilt realiseren. Er worden strakke keukens aangeboden voor elk budget, dus de kans is groot dat jij daar de keuken van je dromen tussen vindt wanneer jij een nieuwe keuken gaat kopen.