Vijgenboom in pot

Vijgenbomen zorgen net als olijfbomen voor een gezellige, mediterrane sfeer. Een vijgenboom in pot staat prachtig in de tuin, op het terras of op het balkon. Wat een vijgenboom extra leuk maakt is dat de vijgen en vijgenbladeren te eten zijn. Vijgenbomen hebben het prima naar hun zin in een pot en in principe zijn alle potten geschikt voor de vijg. Een vijgenboom in pot stelt qua voeding geen hoge eisen en vijgenbomen groeien dan ook goed in een beperkte hoeveelheid grond. Potgrond is zeker geschikt voor de vijgenboom, maar nog beter is het als je grof zand en een beetje klei toevoegt voor optimale drainage en het vasthouden van water en voeding. Kalk en koemest vormen goede extra bemesting.

Verzorging van vijgenboom in pot gedurende het jaar

In het Nederlandse klimaat kunnen vijgenbomen in pot goed overleven. Wel kunnen vijgenbomen tijdens de koudste maanden het beste op een beschutte plek worden neergezet zoals in de schuur, berging of garage. Ze hebben dan geen licht nodig omdat ze in die periode geen bladeren hebben. Wel moeten ze om uitdroging te voorkomen regelmatig bevochtigd worden. Als het warmer wordt kunnen ze ´wakker gemaakt´ worden door ze water en zonlicht te geven. Je kunt dan alle beschadigde takken en de takken die elkaar raken voorzichtig wegknippen. Ook nieuwe scheuten onder de eerste stevige tak kunnen het beste worden weg gesnoeid. Wees voorzichtig met late nachtvorst. Vijgenbomen zijn tijdens de warmere maanden gek op water. Als de bladeren slap gaan hangen is het de hoogste tijd voor een flinke slok. De vijgenboom zal dan weer snel opleven.

De vijgen en bladeren zijn heerlijk om te eten

Elk jaar kun je vrienden en familie trakteren op de lekkernijen die de vijgenboom je geeft. Tussen zomer en herfst kunnen de vijgen en vijgenbladeren van de boom geoogst worden. De ene soort is eerder rijp dan de andere. De vijgen zijn een heerlijk tussendoortje of borrelhap. De bladeren kunnen worden geblancheerd en daarna gevuld; nog een reden om zo´n schitterende vijgenboom in pot aan te schaffen.