Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een kinderbed?

kinderbed

Op een gegeven moment wordt je kind te groot en te oud voor zijn babybedje. De tijd komt vaak sneller dan je zou willen maar het aanschaffen van een kinderbed heb je vaak niet van de één op de andere dag gedaan. Mentaal werk je er al langer naar toe en je wilt ook dat het een investering is voor langer termijn. Je wilt namelijk vaak een passend bed, zowel passend bij de kamer als passend bij jouw kindje. Uiteindelijk wil je het beste voor je kind en zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van kinderbedden. En vergeet natuurlijk niet de wensen en voorkeuren van je kind zelf.

Kies het juiste type kinderbed voor jouw kindje

Kinderbedden zijn er tegenwoordig in enorm veel modellen, soorten, maten en kleuren. Maar het is niet een aankoop die je elke week of elke maand doet en waarschijnlijk ook niet elk jaar. Verdiep je daarom goed in wat er mogelijk is voor de kinderkamer aan maten maar ook wat er bij jouw kindje past. Stel vragen zoals hoeveel ruimte is er beschikbaar, is een hoogslaper leuk of volstaat een halfhoogslaper? Heb je ruimte nodig om spullen op te bergen en wil je een bed van 150 centimeter lang of ga je voor een tienerbed van 200 centimeter lang?

Ga voor een kwalitatief goed materiaal

Het materiaal van het kinderbed beoordelen is belangrijk, want het moet nu eenmaal tegen een stootje kunnen. Bekijk of het materiaal niet snel kan beschadigen, of het materiaal stevig genoeg is en of de verf niet makkelijk loslaat. Maar bekijk ook of het bed veilig is voor je kindje. Zo kan een hoogslaper en halfhoogslaper alleen veilig zijn als je kindje er niet kan uitvallen doordat er minstens één lat rondom geplaatst is tegen het vallen.

Een geschikt matras voor het kinderbed is belangrijk

Zoveel soorten kinderbedden, zoveel soorten matrassen. Het is heel belangrijk dat het matras goed in het kinderbedje past om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren, zeker als het gaat om bijvoorbeeld een hoogslaper. Daarnaast moet het matras comfortabel liggen, voldoende ondersteuning geven en veilig zelf ook veilig zijn. Bij sommige matrassen kan je een aantal dagen proefslapen, waardoor je kan kijken hoe je kindje erop ligt en of hij uitgerust wakker wordt.

Kijk naar je kind, naar de toekomst en naar de mogelijkheden van de kamer

Eigenlijk is er niets zo belangrijk bij het aanschaffen van een kinderbed als het samen nemen van alle componenten samen. Eigenlijk kan je overal alle voor- en nadelen van opschrijven en de bedden één voor één afstrepen. Kijk goed naar wat je wilt investeren en voor hoelang, waar je kind aan toe is, welke ruimte je hebt, wat voor type matras erbij past en dat de gehele combinatie veilig is met elkaar. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je hem deels mee laten denken en beslissen door naar zijn voorkeuren te kijken. Is je kind nog erg klein? Kijk dan eens naar een peuterbed!