Welke rijwerken vind ik op een bouwplaats?

Je bent vast wel eens langs een bouwplaats gereden. Meestal zie je hier grote rijwerken staan die nodig zijn om gebouwen en/of woningen te slopen of juist neer te zetten. Veel mensen weten niet exact waar deze grote rijwerken nodig voor zijn. Om het wat overzichtelijker maken heb ik de bekendste rijwerken even op een rijtje gezet. Per rijwerk zal ik kort uitleggen waar ze voor gebruikt worden op een bouwplaats.

Graafmachine

Om te beginnen de graafmachines. Graafmachines zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt hele kleine graafmachines, ook wel minigravers, die op de kleinste plekken gezet kunnen worden, maar je hebt ook mega graafmachines die enorme kuilen kunnen graven. In principe worden graafmachines voor hetzelfde gebruikt: het graven of verplaatsen van de grondstoffen. Deze grondstoffen zijn vaak enorm zwaar en daarom staat een graafmachine niet op gewone banden, maar rijdt een graafmachine op rupsplaten om stevig op de grond te blijven staan.

Bulldozers

Ook bulldozers rijden vaak op rupsplaten. Dit zorgt ervoor dat ze op diverse terreinen met veel kracht kunnen rijden. Bulldozers hebben een grote plaat aan de voorkant waarmee ze zand en andere objecten makkelijk weg kunnen duwen. Het is handig om bergen weg te duwen en de grond platter te maken.

Hijskraan

Hijskranen zien we meestal op enorm grote bouwplaatsen. Het zijn dan ook de grootste rijwerken op de bouwplaats. Met een hijskraan kunnen zware objecten eenvoudig verplaatst en opgetild worden. De meeste hijskranen zijn zo groot dat ze op grote vrachtwagens van plek naar plek verplaatst moeten worden. Wanneer een hijskraan eenmaal op een bouwplaats staat is het moeilijk om de hijskraan te verplaatsen. Het is dus belangrijk dat hij direct op de juiste plek wordt geplaatst.